Opinii studenți

ANDRADA MUREŞAN

      “Să nu mişte nimic în facultate fără ca tu să nu fii informată, să nu fii implicată sau să nu ai cel puţin o mică contribuţie”…. Acesta a fost primul sfat şi cel mai valoros pe care l-am primit în momentul în care am decis să mă duc la facultate. În acelaşi timp cred că a fost şi sfatul de care am ţinut cont în totalitate.  Această facultate mi-a oferit oportunitatea de a învăţa de la profesionişti în domeniul protecţiei mediului, de a fi implicată în activităţile de reprezentare a studenţilor în  Consiliul Studenţilor din UBB şi în activităţile de voluntariat din cadrul organizaţiei studenţilor, oportunitate care mi-a deschis multe uşi şi o altă viziune asupra ceea ce înseamnă să fii cu adevărat student. În cei 5 ani de  facultate, (licenţă şi master), iar acum la doctorat, am avut privilegiul de a învăţa şi colabora cu profesori deosebiţi care au reuşit, cu siguranţă, să îşi pună amprenta pozitivă asupra mea.  Faptul că în tot acest timp, profesorii care au venit la orele de curs ca să ne predea, au vorbit cu încredere şi pasiune, au reuşit să mă inspire şi motiveze să vreau mai mult, să învăţ şi să evoluez. Întotdeauna a existat o comunicare foarte bună şi eficientă între profesori şi studenţi.  Având modele pozitive de profesori implicaţi, deschişi şi dornici să te ajute, a contribuit enorm la adaptarea mea la viaţa de student, la dezvoltarea mea personală, precum şi la desfăşurarea cu succes a activităţilor de voluntariat. Dacă ar trebui să dau un sfat unui  tânăr care îşi doreşte să urmeze această facultate sau care acum se află în anul I, acela ar fii să fie PREZENT şi IMPLICAT!  Să se implice în orice proiecte de cercetare, în programe de studii în străinatate, acţiuni de voluntariat sau acţiuni de reprezentare a studenţilor. Spun acest lucru pentru că, în primul rand îţi dezvolţi abilităţi de comunicare, organizare, relaţionare, dezvoltare personală; iar în al doilea rând am văzut prin propria experienţă cât este de important ca atunci cand te prezinţi în faţa unui angajator să ai cât de cât o experienţă despre care să îi vorbeşti şi care să îţi susţină calităţile şi abilităţile. Fiind prezent şi implicat şi pe deasupra având cunoştinţe şi un vocabular dezvoltat şi elevat în domeniu  studiat, cu siguranţă vei reuşi să impresionezi şi să dovedeşti că tu eşti candidatul potrivit. În prezent sunt angajată ca şi analist  de mediu la o firma de consultanţă în domeniul protecţiei mediului şi am început să lucrez chiar din timpul masteratului.  INTERDISCIPLINARITATEA este unul dintre motivele pentru în care în această facultate fiecare materie a fost captivantă şi importantă în felul ei. Astfel, pot afirma cu recunoştinţă că mi-au fost de folos cursurile şi experienţele pe care le-am învaţat şi trăit  în studenţie, care au reuşit să îmi ofere o imagine de ansamblu şi o perspectivă asupra detaliilor în domeniul protecţiei mediului.

Mulţumesc Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului.

ŞANDRU ALBOI ROMINA, absolventă de Geografia Mediului

“Ştii cum e să te trezeşti dimineaţa fericit şi să aştepţi nerăbdător să înceapă ziua? Ei bine, eu ştiu. Timp de 3 ani asta a fost senzaţia care îmi caracteriza fiecare început de zi atunci când ştiam că trebuie să merg la facultate. Poate e greu să te trezeşti când ai seminar de la ora 8 şi ştii că proful nu îţi dă pauză, dar măcar când ajungi acolo realizezi ca nu suferi singur. La început nu plănuiam să rămân la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, a fost doar una din opţiuni, însă, după ce am terminat un an, mi-am dat seama ca locul meu e aici. E singura facultate unde chiar se observă că profesorii se implică în educaţia studentului, te ajută, şi uneori chiar îţi devin prieteni buni de la care poţi învăţa multe lucruri. Să nu uităm de practici, unde am văzut cu ochii noştri, de exemplu, cum arată un vulcan noroios sau care este procesul ce stă la baza formării acestuia fără să trebuiască să-l tocim dintr-o carte, să facem diferenţa între o rezervaţie naturală şi una naţională, să vedem unde şi cum se exploatează petrolul, etc. Aceste aplicaţii ne-au ajtutat de asemenea să socializam, să ne cunoaştem între noi şi poate chiar să devenim prieteni cu persoane pe care le credeam total diferite nouă până atunci. Înveţi atâtea lucruri interesante în cadrul acestei facultăţi, încât după terminarea celor 3 ani, rămâi cu foarte multe cunoştinţe şi realizezi că nu ai studiat în zadar, vezi mediul înconjurător total diferit, ştii cum s-a format, ce-l poluează şi deprinzi respect pentru ceea ce a stat la baza formării noastre şi ne menţine viaţa şi azi.”

MONICA DOLHA ZECIU

“Am absolvit in cadrul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice si Ecologice, promotia 2005-2009. Ulterior am urmat studiile universitare de masterat in cadrul aceleiasi facultati, specializarea Calitatea Mediului si Surse Energetice, promotia 2009-2011.In prezent urmez studiile doctorale sub indrumarea domnului prof. univ. dr. Cosma Constantin cat si a asist.dr.Alida Gabor-Timar. Pot afirma ca sansa de a studia in aceasta facultate mi-a oferit posibilitati serioase de a-mi putea dezvolta o cariera in domeniul studiului mediului inconjurator.”

DANIELA CONSTANTIN

“Eu am ales Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului datorită unui singur argument :INTERDISCIPLINARITATEA, căutand să îmbin pasiunea pentru Fizică cu cea pentru Ştiinţele Pământului.La 5 ani de la această decizie, din perspectiva de licenţiat al secţiei de Ştiinţa Mediului şi proaspăt absolvent al secţiei de master Calitatea Mediului şi Surse Energetice pot conclude că mi-am transformat visul în realitate. Am deja o experienţă de 2 ani în cercetare ştiinţifică, în cadrul laboratorului Datare şi Dozimentrie Luminescenţă şi am norocul de a aparţine unui grup ştiinţific tânăr şi performant . Voi continua cu doctoratul, in colaborare și sub îndrumarea D-nei Asist. Alida Gabor studiind Datarea prin Luminescenţă Stimulată Optic a Depozitelor Cuaternare.”

MUTOIU EVELINE, Ştiinţa Mediului

„Sunt de părere că Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului este la început de drum şi consider că a început cu dreptul. Am rămas plăcut impresionată când am observat multitudinea de domenii pe care se axează şi, în aceeaşi măsură, specialităţile destul de variate pe care un student le poate alege.De asemenea, relaţiile dintre profesori şi stundenţi sunt destul de strânse, lucru care în ziua de azi îl întâlnim la foarte puţine facultăţi. De apreciat, este dorinţa evidentă a cadrelor didactice de a încerca să pună la dispoziţia stundentului şi de a-i oferi cât mai multe informaţii. Mi-a plăcut, de asemenea, faptul că în această facultate nu există o “fugă” după bani, ci, chiar opusul, “fuga” după reuşite şi realizări. La capitolul activităţi extra-curriculare şi aici pot spune ca sunt mulţumită: există o mulţime de proiecte din care putem alege, pe termen lung sau scurt, care, nu numai că vor arată bine în CV, dar ne ajută să  învăţăm cum să ne descurcăm mai bine în domeniul în care dorim să lucrăm. Sinceră să fiu, am stat şi m-am gândit la părţile mai puţin bune. Nu prea am găsit vreuna. Orarul este lejer, îţi permite să lucrezi şi să îţi recuperezi seminariile sau cursurile pierdute. Materia este uşoară şi accesibilă. Profesorii îşi dau toată silinţa să predea cât mai bine (chiar reuşesc – rar întâlnim astfel de persoane). Primim o educaţie aparte, atât pe plan profesional cât şi pentru viaţa de zi cu zi. Dacă neapărat vrem să găsim o bilă neagră, am putea menţiona sesiunea. Dar, în acelaşi timp, dacă stăm să ne gândim mai bine, şi să o comparăm cu perioadele de sesiune de la alte facultăţi, vom vedea ca este mult mai uşoară şi mai favorabilă pentru studenţi. În momentul de faţă, domeniul de mediu în România este abia la început. Totuşi, sunt ferm convinsă că în momentul în care voi absolvi, îmi voi găsi destul de uşor o slujbă în ţară. De asemenea, locurile de muncă în străinătate încep să se axeze din ce în ce mai mult pe partea ecologică şi pe problemele environmentale. Îmi place că am o arie variată de specializări, din care pot să aleg ceea ce cred că mi se potriveşte .”

OANA TRANDAFIR

“Cei trei ani în care am studiat la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului au reprezentat primele cărămizi la temelia viitoarei mele cariere de cercetător. Am învățat, mai presus de toate, cum să mă documentez, să lucrez într-un laborator (în special în cel de Datare și dozimetrie prin termoluminescență), să-mi prezint rezultatele la diverse simpozioane sub formă de prezentări orale sau postere și chiar să contribui la  scrierea unui articol științific.Toate acestea au fost posibile cu ajutorul profesorilor pasionați care m-au ghidat ori de câte ori a fost necesar. O experiență de neuitat pentru mine a fost semestrul petrecut ca student Erasmus la Facultatea de Științe ale Naturii din cadrul Universității Salzburg, Austria. Acolo am avut oportunitatea de a lucra într-un laborator de biologie moleculară, fapt determinant pentru alegerea direcției  mele viitoare.” OANA TRANDAFIR – absolventă Știința Mediului, masterandă la Facultatea de Biologie și Geologie, sp. Biotransformări celulare, practicant la Laboratorul de Radiobiologie tumorală, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță”

NICOLETA POP

“Am urmat la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului atât studiile la nivel licenţă cât şi cele de la nivel master şi sunt mai mai mult decât mulţumită de ceea ce mi-a oferit această facultate în cei 5 ani universitari.Aici înveţi de la profesori care sunt în primul rând oameni, care sprijină iniţiativele studenţilor, care au încredere în ei şi îi consideră colegi de la bun început. Aici înveţi nu doar că vorba „The solution of pollution is dilution” nu este nici pe departe adevărată ci şi că cea mai importantă în relaţiile interumane este comunicarea. Aplicaţiile de teren sunt cele care fac din aceasta facultate una de suflet, o facultate specială. De aproape 2 ani, din ultimul am de master, lucrez ca responsabil de mediu în cadrul unei companii care se ocupă cu gestiunea deşeurilor în Municipiul Cluj-Napoca şi pot doar să fiu recunoscătoare celor care au pus bazele formării mele.”

 

Anunțuri FSIM

Evenimente recente

 • ADMITERE FACULTATEA DE STIINTA SI INGINERIA MEDIULUI NIVEL MASTER, SESIUNEA IULIE 2017

  ADMITERE FACULTATEA DE STIINTA SI INGINERIA MEDIULUI NIVEL MASTER, SESIUNEA IULIE 2017

  Admitere Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului nivel master, sesiunea iulie 2017 Oferta educationala, nivel master, pe domenii si specializari Domeniul SIINTA MEDIULUI Gestiunea și protecția mediului – IF și  IFR Evaluarea riscului și securitatea mediului – IF și IFR …
 • ADMITERE FACULTATEA DE STIINTA SI INGINERIA MEDIULUI NIVEL LICENTA, SESIUNEA IULIE 2017

  ADMITERE FACULTATEA DE STIINTA SI INGINERIA MEDIULUI NIVEL LICENTA, SESIUNEA IULIE 2017

  Oferta educationala, nivel licenta pe domenii si specializari Domeniul STIINTA MEDIULUI Ştiinţa mediului, cu frecvenţă, română Ştiinţa mediului, cu frecvenţă, maghiară Ştiinţa mediului, cu frecvenţă, maghiară,  cu şcolarizarea la Sfântu Gheorghe Domeniul INGINERIA MEDIULUI Ingineria mediului, cu frecvenţă, română Ingineria …
 • Scoala Altfel: EDUCATIE PRIN STIINTA

  Scoala Altfel: EDUCATIE PRIN STIINTA

  Scoala Altfel: EDUCATIE PRIN STIINTA Programul propus de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului răspunde unei nevoi actuale de informare și educație non-formală a elevilor, fiind în același timp gândit și în scopul promovării științei în rândul elevilor, a atragerii …