Instituții Europene și rolul lor în promovarea politicilor comunitare din domeniul mediului – Practică studențească la Bruxelles

Un grup de 10 studenți, masteranzi și doctoranzi ai Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au participat la Practica „Instituții europene și rolul lor în promovarea politicilor comunitare din domeniul mediului” în perioada 25 Februarie – 03 Martie 2019, la Bruxelles. Alături de aceștia, în cadrul proiectului au participat și studenți și masteranzi ai Universității din București și ai Universității Ovidius din Constanța.

În cadrul aplicației, dintre instituțiile europene s-au vizitat: Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană. Imaginea de ansamblu asupra conceptului european a fost întregită prin vizitele la Parlamentarium și Casa Istoriei Europene.

În timpul vizitei la Parlamentul European, domnul Janez Vouk a prezentat semnificația puterii în Uniunea Europeană, în contextul celor trei instituții de referință: Parlamentul European, Comisia Europeana și Consiliul Uniunii Europene, detaliind rolul fiecărei instituții. A fost prezentată structura Parlamentului European, aceasta fiind compusă din 751 deputați aleși direct de către cetățenii europeni, având ca președinte pe domnul Antonio Tajani. Punctul culminant al prezentării a fost dezbaterea referitoare la impactul pe care îl are legislația Uniunii Europene asupra populației, de la legile pentru educație, securitate și dezvoltarea unor tehnologii mai curate, până la cele privind protecția mediului. De asemenea, studenților li s-a reamintit ca își pot face auzită vocea și pot contribui la îmbunătățirea situației din România prin participarea la alegerile europene din perioada 23-26 mai 2019.

Vizita la Consiliul European a îmbunătățit cunoștințele studenților cu privire la rolul acestei instituții în cadrul Uniunii Europene, precum și rolul Președintelui în cadrul Consiliului. Actuala președinție a Consiliului UE este deținută de România, care și-a stabilit drept motto „coeziunea, o valoare europeană comună, înțeleasă ca unitate, egalitate de tratament și convergență”.

La Comisia Europeană, organul executiv al Uniunii Europene, studenților le-a fost subliniat rolul acestei instituții în întocmirea propunerilor legislative care sunt ulterior trimise către Parlament și Consiliul European. Totodată, au fost ridicate probleme privind încălzirea globală și politicile climatice actuale.

Tot pe linie de mediu, studenții au avut ocazia să viziteze una dintre cele mai performante stații de epurare din UE, Stația de epurarea a apei uzate Aquiris, Bruxelles Nord, unde au fost prezentate etapele de epurare a apei, instalațiile componente ale stației și modul în care stația tratează deșeurile rezultate din funcționarea acesteia.

Aplicația a permis, de asemenea, vizitarea orașelor Bruges (Belgia), Oostende (Belgia) și Amsterdam (Olanda) unde au fost analizate aspecte de planificare teritorială, de gestionare a deșeurilor și salubrizare a spațiului urban, precum și elemente arhitecturale și peisagistice.

Practica a fost organizată de către domnul Prof. univ. dr. Cristian Ioja, cadru didactic la Departamentul de Geografie Regională și Mediu al Facultății de Geografie București, cu sprijinul financiar al Parlamentului European, Unitatea de Vizite și Seminarii. Din partea Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, practica a fost coordonată de către domnul Prof. univ. dr. Călin Baciu, doamna Conf. univ. dr. Nicoleta Brișan și domnul Lect. univ. dr. Vlad Măcicășan.

Participanții la practică sunt recunoscători reprezentanților UE pentru timpul acordat, pentru implicarea acestora și nu în ultimul rând pentru experiențele și cunoștințele împărtășite.

Anunțuri FSIM

Evenimente recente

 • Workshop ”What geochemistry tells us? From karst regions to active volcanoes”

  Workshop ”What geochemistry tells us? From karst regions to active volcanoes”

  În perioda 16-20.03.2020, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului va găzdui Workshop-ul “WHAT GEOCHEMISTRY TELLS US? FROM KARST REGIONS TO ACTIVE VOLCANOES” organizat de cele 2 unități de cercetare ale facultății, CERAM și ISUMADECIP. Workshopul se adresează studențiilor (licență, master …
 • Şcoala Internaţională de Vară cu tema „Managementul Dezastrelor”

  Şcoala Internaţională de Vară cu tema „Managementul Dezastrelor”

  Şcoala Internaţională de Vară cu tema „Managementul Dezastrelor”,  Ediția a V-a, 17 – 24 Iulie 2020, Cluj-Napoca    Organizator Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului – Institutul de Cercetări pentru Sustenabilitate şi Managementul Dezastrelor bazate pe Calcul de Înaltă Performanţă (ISUMADECIP) …
 • Conferință pe teme de minerit sustenabil

  Conferință pe teme de minerit sustenabil

  Profesor Karen Hudson-Edwards, de la Camborne School of Mines, University of Exeter (UK) va vizita Facultatea de Știința și Ingineria Mediului in cadrul Programului Distinguished Lecture Tour, sustinut de European Association of Geochemistry. In cadrul acestei vizite, va susține o …