Rólunk

Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar

A Babes-Bolyai Tudományegyetem egyik legmodernebb és legdinamikusabb kara. A környezeti problémák terén az érdeklödő fiataloknak lehetőséget nyújt mindhárom képzési szinten – alapképzés, mesterképzés és doktori képzés – arra, hogy a legkeresetebb szakok elvégzésével sokat tegyenek egy tisztább és vonzóbb környezetért.

Az okatási kinálatunk, úgy az alaptantárgyak, mint a szaktantárgyak terén magas és kiváló ismeretszerzést biztosit, amely lehetővé teszi, hogy minden szak hallgatói sajátos képzésben részesüljenek.

A Kar története

A Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar 2002-ben alakult meg, mint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem különálló kara, egybeolvasztva a más karokon (Földrajz, Biológia-Geológia, Fizika, Kémia) működő környezettudománnyal kapcsolatos szakokat. A tanárok nagy része az előbb emlitett karokról származnak, de természetesen új tagokkal is bővült a tanári kar. Mindnyájunknak az a célunk, hogy szinvonalas, multidiszciplináris információbagázzsal távozzanak a hallgatóink és a legkiválóbb környezettudósokat, ill. környezetmérnököket bocsássunk a munkapiacra.

A román felsőoktatásban a környezet tanulmányozása először 1990 október 1-én látott napvilágot a Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz Karán, az akkori megnevezése A környezet kutatása volt. Mindez dr. Mac Ioan egyetemi professzor erőfeszitéseinek volt köszönhető. Az ottani generációk végzősei közül, páran, a karunk tanárai lettek. A földrajzos kollégák kezdeményezését a későbbiekben más karok is követtek, mint a biológusok, kémikusok, fizikusok, geológusok, mérnökök és agronómusok, úgy a BBTE keretén belül, mint más egyetemeken is, léterehozva a környezet tanulmányozásával foglalkozó újabb szakokat.

2002-ben a  Babeş-Bolyai Tudományegyetem Rektori Hivatala felkarolja a Környezettudomány Kar létrehozását, mint az első olyan felsőoktatási intézmény, amely környezettudomány szakterületen, minhárom képzési szinten oktatást biztosit. 2002-től dr. Iustinian Petrescu egyetemi professzor és egyben az első dékán igazgatása alatt, a felvételi vizsga a környezettudomány szakterületre, már az újonnan létesült karon történt.

2005-től kezdődően a Környezettudomány Kar egy új, Környezetmérnöki szakterülettel bővült ami lehetővé tette, hogy 2009-től a karunk új nevet viseljen Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar.

Hirek és események

 • Tanevnyito Magyar Tagozat 2016

 • FELVÉTELI – SZEPETMBERI 2016

  Szepetmberi felvételi   Ha érdekel, hogy mi történik a környezeteddel akkor itt a helyed! Ingyenes, államilag támogatott helyek várnak!Legyél te is a csapatunk tagja és …
 • AZ OKTATÓI TEVÉKENYSÉG online KIÉRTÉKELÉSE

  Nappali képzés I-II. év alapképzés  2016. május 9 –29. I. év mesterképzés 2016. május 9 –29. Végzos évfolyamok 2016. április 18. – május 15. A kiértékelési idoszak …
 • GÓLYATÁBOR

  A Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar megszervezi az első GÓLYATÁBORT a kolozs megyei Jósikfalván, 2016 október 14-16 között! A tábor minden olyan első éves gólyának szól, …
 • Államvizsga Tematika Környezettudomány 2016 Június

  Állattan-gerincesek törzse-halak, kétéltüek, hüllők, madarak, emlősök Dudich,E.,Loksa,I.,1971,Állatrendszertan,Tankönyvkiadó,Budapest Fábián,Gy.,1977,Állattan,Mezőgazdasági Kiadó,Budapest Oláh,Zs.,1997,Biológia,I,Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest Székely,P.,1989,A Föld állatvilága,Nemzeti Tankönyvkiadó,Budapest Varga,Zs.,1998,Állatismeretek,Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest Taylor,B.,1993,Állatatlasz,Guliver Kiadó,Budapest Endrédi,L.,2000,Biológiai vizsgállatok,Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest …