Episodul 1

Începutul

Episodul 2

Descoperirea

Episodul 3

Explorarea

Episodul 4

Dezvoltarea

Episodul 5

Realizarea

POVESTEA NOASTRĂ

FSIM este o experiență unică de învățare și reconectare cu natura. Facultatea de Știința și Ingineria Mediului transformă modul în care omul interacționează cu mediul înconjurător, îmbinând cercetarea cu drumețiile, activitățile practice cu tehnologiile inovatoare și farmecul vieții de student cu oportunitățile de carieră. Studenții FSIM au ocazia să înțeleagă mai bine lumea în care trăim și problemele de mediu cu care ne confruntăm.

Datorită cunoștințelor dobândite pe parcursul anilor de facultate, vei putea contribui și tu la îndeplinirea unei misiuni posibile: schimbarea în bine a planetei. Urmărește mini serialul
Misiune Posibilă pentru a afla mai multe despre cum ar putea arăta studenția ta la FSIM!

Îmbrăţişează natura și înscrie-te online la FSIM!

SPECIALIZĂRI

Domeniul Știința Mediului Buget Buget Rural Taxă
Ştiinţa mediului, IF, română 18 1 121
Ştiinţa mediului, IF, maghiară 10 30
Ştiinţa mediului, IF, maghiară,  cu şcolarizarea la Sfântu Gheorghe 11 29
Management și audit de mediu IF, română 13 37
Domeniul Ingineria mediului
Ingineria mediului, IF, română 19 1 40
Ingineria sistemelor biotehnice se ecologice, IF. română 11 19

 

Domeniul Știința Mediului

Buget

Taxă

Total

Gestiunea si protecţia mediului, IF, română

14

11

25

Evaluarea riscului şi securitatea mediului, IF, română

12

13

25

Calitatea mediului şi surse energetice, IF, română

8

17

25

Domeniul Ingineria mediului

 

 

 

Ingineria valorificării deşeurilor, IF, română 

7

13

20

Managementul dezastrelor, IF, română

7

13

20

Dezvoltarea sustenabilă şi managementul mediului, IF, engleză

8

12

20

 

Află mai multe detalii aici.

EXPERIENȚĂ

Aplicații practice și tabere studențești

Studenția la FSIM înseamnă ieșiri în natură în cadrul cărora studenții redescoperă mediul prin prisma cunoștințelor dobândite în timpul cursurilor. Astfel, drumeția în natură devine o explorare a florei și a faunei locale și a influențelor antropice asupra mediu.

Laboratoare didactice

FSIM are în dotare laboratoare bine echipate, cu aparatură de înaltă calitate, cu ajutorul cărora studenții dobândesc competențe practice în domenii precum ingineria mediului, chimia mediului, biotehnologii, ecotoxicologie, tratarea apelor și informatică aplicată.

CERCETARE

FSIM se numără printre primele 5 facultăți din cadrul UBB la capitolul cercetare. Studenții sunt încurajați să își aducă propria contribuție la activitățile de cercetare derulate în cadrul centrelor și laboratoarelor din cadrul facultății.

Mai multe detalii aici

Vizită la operatori economici

Colaborarea cu diferiți operatori economici ocupă un loc important între prioritățile FSIM. În timpul vizitelor, studenții au oportunitatea de a observa și de a înțelege mai bine fluxul și procesele tehnologice industriale și efectul acestora asupra mediului.

Oportunități de studiu în străinătate

FSIM oferă o varietate de programe de mobilitate cu stagii de pregătire în: Germania, Belgia, Bulgaria, Croația, Italia, Spania, Ungaria, Estonia, Lituania, Polonia, Slovacia.

Activități pentru comunitate

La FSIM nu ținem știința după uși închise. Avem un rol important în comunitate de a promova o conduită moral-ecologică. Studenții pot participa la diferite activități de conștientizare a problemelor de mediu și au posibilitatea de a contribui la găsirea unor soluții pe care să le inițiem pe plan local.

7 lucruri pe care nu le știai despre FSIM

Tabăra bobocilor

Dedicată studențiilor din anul întâi, Tabăra Bobocilor le oferă celor interesați o primă impresie autentică despre experiența de student la FSIM prin prisma unui weekend în natură alături de studenți din anii mai mari și profesori.

Cercul studențesc

O dată pe lună, Amfiteatrul „Iustinian Petrescu” din cadrul FSIM se transformă într-un spațiu de dezbateri. Aici, studenții și profesorii discută despre problemele de mediu, tehnologii de vârf pentru protecția mediului sau află despre experiențele unice ale unor invitați speciali.

Conferințe despre mediu

Studenții sunt încurajați și sprijiniți de către profesori pe tot parcursul aniilor de studiu să participe cu propriile lucrări de cercetare științifică la conferințele organizate de FSIM.

Proiectul „Reciclează și plantează”

Studenții au ocazia de a se implica în activități care promovează bunele practici privind reciclarea și îmbunătățirea calității mediului înconjurător, cum ar fi colectarea selectivă și plantarea de arbori.

Weekend „Prietenii Științei”

O dată pe an, timp de 3 zile, FSIM își deschide larg porțile celor interesați de tainele științei și ale ingineriei mediului. Prin acest eveniment, alături de cercetători și cadre didactice, studenții sunt implicați în efortul continuu al facultății de a populariza știința în rândul celor mici și mari.

Școli de vară și excursii de studiu

Studenții FSIM au posibilitatea de a participa la diferite școli de vară și excursii organizate în cadrul facultății. Vizita la Parlamentul European și Școala de Vară Internațională sunt doar două din multele experiențe de studiu la care studenții pot lua parte.

Voluntariat

Studenții doritori să se implice în activități de voluntariat pot să se înscrie în propria lor organizație, EnviroStudents. De asemenea, studenții sunt încurajați să activeze șiîn cadrul altor ONG-uri.

TU UNDE TE VEZI
ÎN CÂȚIVA ANI?

TESTIMONIALE

Pe parcursul anilor de facultate, dar și după terminarea acesteia am reușit să iau parte la proiecte privind monitorizarea și conservarea biodiversității. Am avut șansa să lucrez în proiecte precum Operation Wallacea timp de 2 ani, iar după terminarea facultății am lucrat ca și field assistant în două proiecte pe monitorizare a păsărilor și a iepurilor în Marea Britanie. Am avut șansa să îmi petrec 2 luni in arhipelagul Seychelles ca și research assistant într-un proiect de monitorizare a unei specii endemice de păsări. Momentan, sunt în Marea Britanie, pe o perioadă mai îndelungată lucrând într-un studiu ca field assistant.

Mădălina Petrișor
23 ani
Field assistant în UK
Liber profesionist

În cadrul studiilor la FSIM, am avut ocazia să particip la diferite conferințe, cursuri de specialitate și ieșiri pe teren, atât în cadrul programei școlare cât și extra curricular. De asemenea, am avut șansa să fac parte ca voluntar din centrele de cercetare CCMD și RADO în cadrul cărora am realizat analize de impact al factorilor cu risc de mediu si măsurători ale proprietăților aerosolilor. Această experiență m-a ajutat în obținerea unei burse de excelență și a unei burse ERASMUS in Franța, iar mai târziu a unui doctorat in străinătate.

Dr. Lucia-Timea Deaconu
31 de ani
Cercetător postdoctoral în fizica atmosferei
Universitatea Oxford, Departamentul de Fizică

Atât în timpul studiilor la FSIM cât și după absolvire, am avut ocazia să-mi pun în practică pasiunea pentru cercetare și călătorie.

În cadrul unor expediții științifice internaționale, am vizitat teritorii îndepărtate (Ecuador, Galapagos, Argentina, Chile și Noua Zeelandă), colectând și măsurând fluxurile de gaze cu efect de seră eliberate de unii dintre cei mai spectaculoși vulcani ai Terrei.

Dr. Artur Ionescu
33 de ani
Cercetător
Centrul pentru Cercetări Aplicate de Mediu, UBB

 

Diversitatea domeniilor studiate în cei 4 ani de Ingineria Mediului şi dascălii apropiaţi studenţilor mi-au oferit posibilitatea de a mă adapta constant la piaţa forţei de muncă. Astfel, în cei 10 ani de la absolvire, am activat în domenii şi medii complet diferite: decontaminări de sol şi apă freatică, suport tehnic echipamente industriale, vânzări dispozitive medicale. Consider ca marele atuu în a fi student la FSIM este posibilitatea de a dezvolta abilităţi prosfesionale şi interumane aplicabile în orice domeniu.

Alexandru Rus
33 ani
Director Vânzări
Medical Devices

Perioada studiilor la FSIM a reprezentat o etapă foarte frumoasă din viaţa mea. Mă număr printre absolvenţii din primele generaţii ale acestei facultăţi şi mă simt mândră de acest lucru. Am cunoscut aici un mediu cu adevărat profesionist şi prietenos în acelaşi timp. Am făcut doctoratul la aceeaşi facultate, iar munca pe teren (cea mai haioasă), munca în laborator (cea mai serioasă) şi munca de birou (mai mult serioasă decât haioasă) au contribuit mult la dezvoltarea mea profesională şi personală. Am avut ocazia să studiez timp de 4 luni la un important centru de cercetare din Belgia pe tema prelucrării imaginilor satelitare şi aeriene. În prezent, compania multinaţionala la care lucrez mi-a oferit posibilitatea de a-mi dezvolta cariera şi de a-mi pune în aplicare experienţa dobândită. Mult succes şi curaj tuturor celor interesaţi de studiul mediului!

Dr. Laura Stoica
35 ani
Sales Support Engineer
Emerson România

Pe lângă participarea la numeroase conferințe, workshop-uri, practici studențești, FSIM mi-a oferit oportunitatea de a folosi în timp real cunoștințele acumulate. Astfel, în timpul facultății, am avut ocazia de a lucra într-un laborator, de a merge pe teren pentru prelevare de probe și realizare de măsurători. Pe plan profesional, ultimii 10 ani i-am dedicat domeniului consultanței de mediu, fiind implicată în proiecte de investiții și modernizări pentru sectoare precum: petrol și gaze, energie, tratarea apei uzate, managementul deșeurilor.

Cristina Rus
33 de ani
Expert Evaluarea Impactului de Mediu si Social
Green Partners SRL

În cadrul Facultății de Ştiinţa şi Ingineria Mediului înveţi de la profesori care sunt în primul rând oameni, care sprijină inițiativele studenților, care au încredere în ei şi îi consideră colegi de la bun început. Aplicațiile de teren sunt cele care fac din această facultate una specială, de suflet. Cunoștințele dobândite în facultate (licență și master) au fost baza profesiei mele, pe care o exercit cu pasiune, încă din anul 2010. Pentru aceasta le sunt recunoscătoare celor care au pus bazele formării mele și care o fac în continuare în cadrul studiilor de doctorat

Nicoleta Pop
33 de ani
Inspector de mediu,
Rosal Grup

În perioada anilor studenţiei, facultatea mi-a oferit șansa să particip la numeroase workshop-uri pe diferite proiecte europene în domeniul mediului, atât cursuri de specialitate, conferințe naționale și internaționale, precum și o bursă Erasmus în UK, unde timp de 4 luni mi-am făcut o idee de ansamblu despre acest domeniu.

Din anul 2016 până în prezent lucrez în domeniul reciclării deșeurilor la una dintre cele mai mari companii de profil din Europa – Hamburger Recycling, unde eu coordonez Departamentul de Mediu al companiei.

Andreea Oprea
33 de ani
Coordonator departament de mediu
Hamburger Recycling

M-a bucurat, în facultate, sprijinul decanatului și al profesorilor. De exemplu, ideile îndrăznețe precum participarea la Forumul Mondial al Apei sau organizarea primelor practici de vară în Turcia, au fost sprijinite cu resurse necesare pentru a le realiza.  M-a ajutat și voluntariatul la conferințele organizate de facultate, precum Conferința Central și Est-Europeana de Mediu și Sănătate. Așa am ajuns să îmi descopăr, clarific și valorific pasiunea pentru tematica rezilienței la schimbările climatice și proiecte de educație pentru sustenabilitate.

Natalia Ciobanu
33 de ani
Doctoranda, Business Analyst, Coordonator de proiecte

Universitatea Bosphorus din Istanbul, Turcia; Evalueserve Romania; Asociatia „Societatea pentru Consum Responsabil” 

Generozitate,  interdisciplinaritate și colaborare sunt 3 valori pe care le-am experimentat în calitate de student al acestei facultăți. “Cere și ți se va da” s-a aplicat atunci când am cerut ajutor pentru a participa la Forumul Mondial al Apei în Istanbul. Acest eveniment a marcat profund traseul carierei mele, iar recunoștința pe care o simt azi e de neprețuit. Gândirea sistemică ale cărei baze le-am pus în facultate e un alt mare câștig. Și ce poate fi mai frumos decât faptul că azi mă bucur de colaborări împlinitoare cu foștii mei dascăli?

Diana Ioana Călin 
33 de ani
Professional Coach, Trainer &  Sustainability Facilitator
Gentleness Coaching  & Society for Responsible Consumption

PAȘI ADMITERE ONLINE

PreÎNSCRIERE

Valabilă acum și până la finalul perioadei de înscriere.

Înscrierea online a
candidaților la aDmitere

9 -18 iulie
20 iulie – susținerea online a interviului și afișarea rezultatelor interviului (master) 

Comunicarea rezultatelor
concursului de admitere

20 iulie (licență) și 21 iulie (master)

Confirmarea ocupării locului
pe care un candidat a fost
declarat admis (buget sau taxă)

20 – 25 iulie (licență) și 21 – 25 iulie (master)

Comunicarea rezultatelor
în urma confirmărilor
Glisări și redistribuiri

27 iulie

Confirmarea locului ocupat la
buget în urma glisărilor.
Confirmarea locurilor la taxă

28 iulie

Comunicarea rezultatelor finale

29 iulie

FAQ

S-a schimbat procesul de înscriere în timpul pandemiei față de anii trecuți?

Înscrierea la specializările FSIM are loc exclusiv ONLINE.

Cum mă pot înscrie la programele de studiu FSIM?

Prima dată trebuie să te preînscrii accesând site-ul https://academicinfo.ubbcluj.ro/admitere/ și completând informațiile cerute. Apoi poți crea contul tău pe AcademicInfo. Contul este important,  fiindcă aici: (1) o să încarci documentele scanate din dosarul tău de admitere în perioada de înscriere; (2) o să plătești taxa de înscriere; (3) poți urmări statusul înscrierii; (4) o să primești numărul legitimației de concurs.

Ce trebuie să conțină dosarul de admitere?

Dosarul trebuie să conțină următoarele documente scanate:

 1. fișă tip de înscriere – semnată (fișele le poți descărca de aici);
 2. diplomă de bacalaureat și foaia matricolă (pentru diplomele însoțite de foaie matricolă) sau diplomă/ adeverință echivalentă acesteia;
 3. certificatul de naștere;
 4. carte de identitate;
 5. adeverință medicală tip;
 6. declarație de consimțământ de prelucrare a datelor cu caracter personal;
 7. dovada achitării taxelor de admitere – înscriere şi procesare;
 8. declarație privind autenticitatea și corespondența documentelor digitale/scanate depuse și cele originale;
 9. declarație pe proprie răspundere privind parcurgerea altor forme de învățământ universitar în regim bugetar.
Pot să mă înscriu la mai multe specializări?

Sigur că DA.

Pentru fiecare domeniu și linie de studiu se completează o cerere de înscriere, se bifează opțiunile candidatului și se plăteste taxa de admitere. Taxa se achită o singură dată pe domeniu și linie de studiu.

Care sunt criteriile de selecție?

Media examenului de bacalaureat (cu pondere 100% în media finală) este criteriul de selecție. Pentru candidații care au participat la Concursul “Marcian Bleahu”, punctajul obținut la concurs va reprezenta 70% din media finală de admitere, iar 30% va fi media obținută la examenul de bacalaureat. La departajarea candidaților înscriși se va lua în calcul media disciplinei Geografie, clasa a XII-a (pentru Domeniul Știința Mediului) sau media disciplinei Chimie, clasa a XII-a (pentru Domeniul  Ingineria Mediului).

Cum îmi pot confirma locul?

Confirmarea locului se face prin semnarea contractului de studiu de către candidat şi transmiterea lui electronică la adresa admitere.enviro@ubbcluj.ro. Documentele originale vor fi prezentate în format fizic la începerea anului universitar. Dacă ai obținut un loc cu taxă, în etapa de confirmare a locului trebuie să faci dovada plății primei rate din taxa de scolarizare, în valoare de 625 lei. La plata integrală a plății de școlarizare se acordă o reducere de 10%.

Netransmiterea documentelor solicitate şi nedepunerea documentelor originale în format fizic la termenele solicitate vor duce la pierderea locului dobândit prin concurs.

Această perioadă este singura șansă să particip la admitere?

În septembrie va avea loc o nouă sesiune de admitere.

Cum pot obține un loc în cămin?

Prin depunereaunei cereri care se depune odată cu confirmarea locului.

Unde și cum pot să încarc documentele scanate din dosarul de admitere?

Documentele scanate le poți încărca pe rând în contul pe care l-ai creat pe AcademicInfo.

Cât este taxa de admitere? Unde o pot achita?

Taxa este de 140 lei (90 lei taxa inscriere+ 50 lei taxă de procesare) și trebuie să o achiți ONLINE în contul tău pe AcademicInfo, accesând opțiunea Plătește, de unde o să fii redirecționat către o pagină securizată pentru a efectua plata online. Taxa se achită o singură dată pe domeniu și linie de studiu.

Ce trebuie să fac după ce am încărcat toate documentele necesare?

Este foarte important să apeși butonul „Finalizare încărcare documente” până la finalizarea termenului limită de înscriere. Odată ce apeși butonul de finalizare, dosarul tău o să ajungă la comisia de admitere. Dacă în contul tău apare afișat mesajul „Nu aveți finalizată încărcarea documentelor” înseamnă că dosarul este încă în lucru și nu va fi procesat de comisia de admitere.

Ce se întâmplă după ce am finalizat încărcarea documentelor?

Comisia de admitere va procesa documentele tale, iar tu poți urmări prin contul tău statusul înscrierii.

Există 4 mesaje de status:

 1. Dosarul nu a fost procesat de comisia de admitere – comisia încă nu a început să îți verifice dosarul, verifică statusul mai târziu;
 2. Dosarul a fost verificat de comisia de admitere – comisia a început să proceseze documentele tale;
 3. Dosarul a fost respins de comisia de admitere – pentru a afla motivul respingerii, te rugăm să ne contactezi cât mai repede la adresa de email: admitere.enviro@ubbcluj.ro sau telefonic la numărul : 0264 307030;
 4. Ai fost înscris! Verifică te rog fișa de înscriere. Dacă ai întrebări referitoare la aceasta, ia legătura cu comisia de admitere a facultății. – verifică încă odată corectitudinea datelor. Dacă observi vreo greșeală sau ai vreo întrebare suplimentară, contactează-ne la adresa de email: admitere.enviro@ubbcluj.ro sau telefonic la numărul: 0264 307030
Unde pot găsi rezultatele admiterii?

După ce te-ai înscris vei primi Numărul legitimației de concurs. Cu acest număr, urmărește site-ul nostru unde vor fi afișate rezultatele admiterii.

Cât este taxa de școlarizare pe an?

2500 lei 

Cum mă pot înscrie la programele de masterat?

Procesul de înscriere ONLINE este identic cu înscrierea la licență.

Dosarul de înscriere trebuie să conțină următoarele documente scanate: (1) fișă tip de înscriere – semnată; (2) diplomă de bacalaureat și foaia matricolă (pentru diplomele însoțite de foaie matricolă) sau diplomă echivalentă acesteia; (3) diplomă de licență/absolvire și suplimentul la diploma de licență/foaia matricolă nivel licență sau diplomă echivalentă acesteia; (4) certificatul de naștere; (5) carte de identitate; (6) atestat/certificat de competență lingvistică; (7) adeverință medicală tip; (8) declarație de consimțământ de prelucrare a datelor cu caracter personal; (9) dovada achitării taxelor de admitere (înscriere şi procesare); (10) declarație privind autenticitatea și corespondența documentelor digitale/scanate depuse și cele originale; (11) declarație pe proprie răspundere privind parcurgerea altor forme de învățământ universitar în regim bugetar.

În ceea ce privește criteriul de selecție a  candidaților, se va lua în considerare nota examenului de licență cu pondere de 50% și nota obținută în urma unui interviu online cu pondere 50%, care va avea loc în  data de 20 iulie 2020.

 

UNDE NE GĂSEȘTI