Agricultura regenerativă – un pas înainte către ecosisteme funcționale, hrană sănătoasă, și promovarea economiei locale

Agricultura regenerativă – un pas înainte către ecosisteme funcționale, hrană sănătoasă, și promovarea economiei locale

«Unul dintre cuvintele la modă este „sustenabil”. Toată lumea vrea să fie sustenabilă. Întrebarea mea este de ce am vrea să păstrăm o resursă degradată? Trebuie să lucrăm la regenerarea solurilor noastre, nu doar la păstrarea lor» Gabe Brown, fermier și pionier în agricultură regenerativă (citat de White, 2020)

Întrebuinţarea îngrăşămintelor minerale şi combaterea chimică a bolilor şi a dăunătorilor, lucrarea terenurilor în pantă fără măsuri de prevenire şi combatere a eroziunii solului, defrişarea pădurilor și asanarea mlaştinilor pentru transformarea acestor medii în terenuri agricole, deşeurile şi reziduurile din agricultură, toate ne arată că efectele activităților agricole asupra mediului nu sunt neglijabile. Dacă ne gândim că peste 9% din terenurile agricole se află în situri Natura 2000 sau că 94 % din emisiile de amoniac din Europa au provenit din agricultură (ca urmare a depozitării îngrășămintelor organice naturale, împrăștierii gunoiului de grajd lichid și utilizării de îngrășăminte anorganice pe bază de azot) (Agenția Europeană de Mediu, 2020), nu e de mirare că relația agricultură-mediu devine tot mai dezbatută în spațiul public și analizată de oamenii de știință.

În octombrie 2020, Comisia Europeană a publicat cel mai recent sondaj de opinie referitor la percepția cetățenilor Uniunii Europene asupra rolului agriculturii și Politicii Agricole Comune (PAC). Majoritatea cetățenilor europeni (62%) consideră că furnizarea de alimente sănătoase, sigure și de calitate ar trebui să fie principalul obiectiv al PAC. Deși, agricultura este percepută ca o cauză majoră a schimbărilor climatice (42% dintre respondenți au indicat acest lucru), peste 50% dintre participanții la sondaj au menționat că agricultura are o contribuție majoră și în ceea ce privește combaterea acestor schimbări climatice. Pentru perioada 2021-2027, PAC are ca obiectiv clar adaptarea, fapt ce ar putea impune statelor membre ale UE obligativitatea de a mări fondurile destinate acestor tipuri de măsuri. Prin urmare, este nevoie de un nou model de agricultură care poate fi soluția la problemele majore cauzate de sectorul agricol.

O abordare care a câștigat atenție, începând din anii ’80, este agricultura regenerativă (AR) (Shelef et al. 2017; Shelef et al. 2020). Nu există o definiție unanim acceptată pentru AR. Elevitch et al. (2018) consideră AR ca fiind agricultura care înglobează acele practici ce au capacitatea de auto-reînnoire și reziliență, ce contribuie la sănătatea solului, la reținerea apei, la îmbunătățirea și conservarea biodiversității și la captarea carbonului. AR aduce în prim-plan dimensiunea de mediu a sustenabilității și include teme precum îmbunătățirea sănătății solului, optimizarea modului de gestionare a resurselor, ameliorarea efectelor schimbărilor climatice, îmbunătățirea ciclului de nutrienți și a calității și disponibilității apei (Schreefel et al. 2020). Din perspectivă agronomică, provocările legate de AR sunt cele privind refacerea sănătății solului (inclusiv captarea carbonului pentru a atenua schimbările climatice) și pierderea biodiversității (Giller et al. 2021).

În România, primul Centru Permanent de Inovare, Producție și Educație în Agricultură Regenerativă din România – Sol și Suflet –  s-a deschis în acest an, în județul Dâmbovița. Întins pe șase hectare, ferma regenerativă va conține, printre altele, 300 mp seră pentru producție de răsaduri ecologice, 1000 mp zonă de camping, 7000 mp de livadă mixtă intercalată, 4000 mp perdea forestieră de protecție și un sistem de colectare și tratare a apelor gri. Sol și Suflet este și un centru educațional rezidențial care va urmări, în egală măsură, instruirea tinerilor preocupați să își deschidă propriile ferme regenerative. Astfel, agricultura regenerativă presupune, pe lângă implementarea metodelor bazate pe mecanisme biologice, și responsabilitate și echitate socială, toate pentru un mediu sănătos și echilibrat ecologic, rentabilitate și armonie în cadrul comunităților de fermieri.

 

Bibliografie

Agenția Europeană de Mediu, 2020. Agriculture. https://www.eea.europa.eu/themes/agriculture/intro

Ardelean, A. 2020. Se deschide Sol și Suflet, prima fermă regenerativă din România. Biz. https://www.revistabiz.ro/se-deschide-sol-si-suflet-prima-ferma-regenerativa-din-romania/

Elevitch, C. R., Mazaroli, D. N., & Ragone, D., 2018. Agroforestry standards for regenerative agriculture. Sustainability10(9), 3337.

European Commission, 2020. Sustainability, rural areas, food security: Commission publishes public opinion survey on EU food and farming. https://ec.europa.eu/info/news/sustainability-rural-areas-food-security-commission-publishes-public-opinion-survey-eu-food-and-farming-2020-oct-13_en

Giller, K. E., Hijbeek, R., Andersson, J. A., & Sumberg, J. 2021. Regenerative Agriculture: An agronomic perspective. Outlook on Agriculture50(1), 13-25.

Shelef, O., Weisberg, P. J., & Provenza, F. D., 2017. The value of native plants and local production in an era of global agriculture. Frontiers in plant science8, 2069.

Schreefel, L., Schulte, R. P. O., de Boer, I. J. M., Schrijver, A. P., & van Zanten, H. H. E., 2020. Regenerative agriculture–the soil is the base. Global Food Security26, 100404.

White, C., 2020. Why Regenerative Agriculture?. American Journal of Economics and Sociology79(3), 799-812.

Anunțuri FSIM

Evenimente recente

 • VORBIM DESPRE MEDIU!

  VORBIM DESPRE MEDIU!

  Serie de prezentări interactive și discuții incitante despre tematici specifice MEDIULUI și protecției acestuia Ești elev în clasa a XII-a sau profesor/diriginte la clasa a XII-a? Dacă răspunsul este DA, tot ceea ce trebuie să faci pentru a ni te …
 • CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU”

  CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU”

  CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU” – concurs de proiecte pe teme mediu Concursul de proiecte pe teme de mediu “Marcian Bleahu” se adresează în principal elevilor de liceu din clasele a XI-a şi a XII-a,  dar şi elevilor din clasele a IX-a …
 • INFO COVID 19

  INFO COVID 19

  Pentru a preveni răspândirea coronavirusul SARS-CoV-2, Universitatea noastră și autoritățile naționale au luat o serie de măsuri de care vă rugăm să țineți cont. Vă asigurăm că siguranța studenților și a angajaților Universității este prioritară și, în funcție de evoluția …