Cercetare în serviciul comunității: ecosistemul de inovare INTER-ASPA “Radu Lăcătușu”

Cercetare în serviciul comunității: ecosistemul de inovare INTER-ASPA “Radu Lăcătușu”


Douăzeci de articole științifice în reviste de prestigiu, 2 capitole în cărți internaționale, un brevet depus, seturi de date pentru zonele de cercetare pe termen lung, modele matematice și software pentru simularea proceselor ecohidrologice, un pachet de tehnologii în primele stadii de dezvoltare și soluții pentru dezvoltarea cadrului instituțional, sunt principalele rezultate produse până acum în ecosistemul de inovare INTER-ASPA “Radu Lăcătușu”.


Secvența acțiunilor propuse de modificare a cadrului instituțional pentru rezolvarea problemelor practice de management integrat al resurselor și serviciilor naturale:
La scara organizației – Stimularea maturizării organizaționale interne a entităților responsabile de managementul resurselor naturale în abordarea sectorială. Acțiunea este convergentă cu reforma administrației publice românești. Structurarea internă mai eficientă a instituțiilor sectoriale de mediu prin programe de finanţare coroborate cu control strâns al managementului şi presiunea societăţii civile în cadrul instituţional dat.


La scara arenelor de acțiune – Stimularea cooperării dintre aceste organizații prin programe de finanțare inter-disciplinare pe termen mediu. Acțiunea este convergentă cu preocupările europene și poate găsi susținere la acest nivel.


La scara nivelului de decizie colectivă – Stimularea evoluției instituționale majore prin integrarea pe orizontală a unora dintre aceste organizații care au profiluri relevante în ce privește rolul complementar al resurselor naturale respectiv în producerea de servicii ecosistemice cruciale pentru societate. Direcția este permisă de cadrul european și național și poate fi susținută de societatea românească. Accentuarea unui astfel de demers poate ajuta la reușita primelor două tipuri de acțiuni (maturizarea organizațională sectorială și cooperarea inter-sectorială intensă).


La scara constituțională. Schimbări constituționale în contextul reformei statului care să stipuleze recunoașterea unui anumit nivel de complexitate a mediului natural, dincolo de abordările sectoriale actuale. Modificări la acest nivel ar antrena în cascadă modificări ale legilor și altor acte normative, între care și schimbarea modului actual de securitizare a managementului resurselor naturale, care încetinește evoluția instituțională către integrare și capacitate efectivă de gestionare a producției de servicii ecosistemice publice.


Ecosistemul de Inovare INTER-ASPA “Radu Lăcătușu” reunește INCD pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Ovidius din Constanța, Institutul de Statistică Matematică și Matematică Aplicată “Gheorghe Mihoc – Caius Iacob” al Academiei Române, Universitatea Valahia din Târgoviște, Institutul de Biologie București și numeroase organizații ale beneficiarilor privați și publici. Ecosistemul de inovare a fost creat în cadrul programului “Proiecte complexe realizate în consorţii CDI (PCCDI)” și este finanțat de UEFISCDI prin contractul 34 PCCDI/2018 . Raportul sintetic pentru perioada 2018 – noiembrie 2020 este disponibil aici și raportul etapei 2020 poate fi descărcat de aici.


Regretatul Profesor Radu Lăcătușu a fost directorul acestui proiect până în ianuarie 2020. În noiembrie 2020 consiliul de coordonare a luat în unanimitate decizia ca ecosistemul de inovare pe care Profesorul Lăcătușu l-a creat, să-i poarte numele.

Anunțuri FSIM

Evenimente recente

 • CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU”

  CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU”

  CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU” – concurs de proiecte pe teme mediu Concursul de proiecte pe teme de mediu “Marcian Bleahu” se adresează în principal elevilor de liceu din clasele a XI-a şi a XII-a,  dar şi elevilor din clasele a IX-a …
 • NOAPTEA CERCETĂTORILOR

  NOAPTEA CERCETĂTORILOR

  Program Noaptea Cercetatorilor, UBB FSIM, 27.11.2020 DOING RESEARCH AT MIDNIGHT IN ROMANIA La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentul, finanțat prin proiectul H2020-MSCA-NIGHT-2020/DoReMi-RO, GA no. 954638, …
 • INFO COVID 19

  INFO COVID 19

  Pentru a preveni răspândirea coronavirusul SARS-CoV-2, Universitatea noastră și autoritățile naționale au luat o serie de măsuri de care vă rugăm să țineți cont. Vă asigurăm că siguranța studenților și a angajaților Universității este prioritară și, în funcție de evoluția …