Întâlnire cu cercetători de prestigiu ai comunității academice clujene!

Întâlnire cu cercetători de prestigiu ai comunității academice clujene!

Cadru didactic al Facultății de Știința și Ingineria Mediului și cercetător în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Științe al UBB, director al Centrului de Radioactivitatea Mediului și Datare Nucleară din cadrul acestuia, Alida Timar-Gabor reprezintă profilul unui cercetător de talie mondială, care se ocupă îndeaproape de datare prin termoluminescență și luminescență stimulată optic, dozimetrie de mediu, dozimetrie retrospectivă de accident și radioactivitate ambientală.

În 2016 a câștigat prin competiție proiectul „INTERTRAP – Integrated dating approach for terrestrial records of past climate using trapped charge methods”, EUROPEAN RESEARCH COUNCIL STARTING GRANT 678106, HORIZON 2020, care se află în derulare până în 2021.

Cercetarea  fundamentală în cazul proiectului descris are ca scop înțelegerea modificărilor care au loc în granula de cuarț, de-a lungul timpului, la nivel atomic. Timpul înseamnă expunere la radioctivitate dar nu numai. Informația obținută are două implicații majore: servește pentru datare și în cadrul studiilor de proveniență. 

Datarea poate fi aplicată în arheologie, geoarheologie sau paleoclimatologie în cazul în care studiul este aplicat asupra unor arhive ale schimbărior climatice din Cuaternar, cum ar fi loessul. Numai printr-o bună înțelegere a schimbărilor climatice care au avult loc în trecut, din cauze naturale se pot dezvolta modele corecte și previziuni precise pentru viitor. Studiile asupra loessulul au o dublă valență:  (i) succesiunea de loess și paleosoluri reflectă schimbările climatice; (ii) loessul este în sine o acumulare de praf iar praful este un agent al schimbărilor climatice. Completarea studiilor de datare cu cele de proveniență adresează în ansamblu mecanismele care modelează peisajul în timp geologic, pentru că forțele care șlefuiesc suprafața terestră sunt modelate de procesele tectonice si de climat.

Îți lansăm invitația de a veni alături de noi, pentru a cunoaște cercetătorii la ei ”acasă”, în laboratorul de cercetare, pentru a face cunoștință cu temele lor de cercetare, abordări interdisciplinare, pentru a le adresa întrebări și a înțege ce implică viața și activitatea unui cercetător consacrat!

Completează formularul de participare și înscrie-te pentru a fi alături de noi, în data de 27.11.2020.  Înscrierea se poate face până în data de 26.11.2020, ora 14.00.

Ora programată va fi anunțată de organizatori în timp util – urmăriți-ne!!!

 

Anunțuri FSIM

Evenimente recente

 • Un nou eveniment IdeaJAM în cadrul Universității Babeș Bolyai!

  Un nou eveniment IdeaJAM în cadrul Universității Babeș Bolyai!

   EDIȚIA 2021 A COMPETIȚIEI INNOVATION LABS Un nou eveniment în cadrul Universității Babeș Bolyai: Ai o idee de startup și vrei să vezi care e potențialul ei? Îți cauți echipă pentru un startup? Ai vrea să vezi ce idei au …
 • CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU”

  CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU”

  CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU” – concurs de proiecte pe teme mediu Concursul de proiecte pe teme de mediu “Marcian Bleahu” se adresează în principal elevilor de liceu din clasele a XI-a şi a XII-a,  dar şi elevilor din clasele a IX-a …
 • INFO COVID 19

  INFO COVID 19

  Pentru a preveni răspândirea coronavirusul SARS-CoV-2, Universitatea noastră și autoritățile naționale au luat o serie de măsuri de care vă rugăm să țineți cont. Vă asigurăm că siguranța studenților și a angajaților Universității este prioritară și, în funcție de evoluția …