PLATFORMA UBB INFOBIONANO4HEALTH ÎȘI DEZVOLTĂ PRIMA COMPONENTĂ PANEUROPEANĂ DE SĂNĂTATE A MEDIULUI/POPULAȚIEI (UBB-ACTRIS)

PLATFORMA UBB INFOBIONANO4HEALTH ÎȘI DEZVOLTĂ PRIMA COMPONENTĂ PANEUROPEANĂ DE SĂNĂTATE A MEDIULUI/POPULAȚIEI (UBB-ACTRIS)

 

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa proiectul Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea paneuropeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice, cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Proiectul a fost clasat pe primul loc în cadrul competiției, valoarea totală a acestuia fiind de 22.264.758,58 lei.

Obiectivul general al proiectului este crearea unei infrastructuri de nivel mondial pentru observarea și caracterizarea atmosferei terestre prin metode de teledetecție avansate, cu scopul de a îndeplini criteriile de facilitate națională integrată a infrastructurii paneuropene de cercetare ACTRIS-RI și obiectiv de interes major pentru segmentul de obervare de la sol, din programul European Spatial Agency (ESA) de observare a Terrei. Infrastructura creată va include facilități de observare de la sol, laboratoare asociate și centre de date care să contribuie semnificativ la activitățile de observare a Pământului.

Decanul facultății de Știința și Ingineria Mediului din UBB și directorul componentei ACTRIS din Platforma InfoBionano4Health, Nicolae Ajtai, arată că „principalul rezultat al proiectului este construcția de noi laboratoare de cercetare în cadrul Cluj Atmospheric Remote Sensing Observatory. Observatorul va fi dotat cu echipamente ce oferă observații continue și pe termen lung în ceea ce privește aerosolii și proprietățile norilor și va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu, ACTRIS. Laboratoarele noi se vor dota cu echipamente de cercetare a aerosolilor și a norilor prin metode de teledetecție și in-situ (fotometru solar și lunar; radiometru în microunde pentru măsurarea profilelor de umiditate și temperatură; sistem LIDAR; Doppler de vânt; ceilometru; radar de nori; analizor al distribuției dimensionale a particulelor (APS); spectrometru pentru monitorizarea continuă a speciilor chimice de aerosoli (ACSM). Pentru monitorizarea gazelor atmosferice de interes, precum și pentru prelevarea de eșantioane necesare instrumentelor in-situ se va achiziționa un autolaborator pentru investigații în coloană și in-situ (laborator mobil cu sistem LIDAR aerosoli și stație meteo). Instrumentele vor fi conectate la un nou Centru de Date (CARO DC) care va fi echipat cu sisteme IT performante (server pentru aplicații, sisteme de stocare a datelor)”.

La rândul său, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, afirmă că „într-o lume tot mai globalizată și/sau interacționistă, România are nevoie de avantaje competitive (poli de excelență/competitivitate), pentru a evita situația în care devine o «colonie» științifică/tehnologică/culturală. Pentru a-și dezvolta competitivitatea la nivel internațional, România trebuie să-și creeze structuri academice magnet de prestigiu, cu vizibilitate și impact internațional deja confirmate, integrate cu mediul socio-economic (național și internațional). Un exemplu de astfel de demers este „Laserul de la Măgurele”. UBB reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară, iar clasamentele internaționale ale universităților o arată ca o universitate internațională cu contribuții inovative la cunoaștere. Pornind de la aceste nevoi și prerechizite, recent, UBB a inițiat Platforma InfoBioNano4Health, ca un pol academic cu anvergură pan-europeană, cu impact pozitiv asupra competitivității Clujului/Transilvaniei/țării și UE. Proiectul UBB-ACTRIS, care, pentru a include noua infrastructură de cercetare, presupune și noile construcții descrise în pozele de mai jos, se înscrie în acest demers, cu implicații pentru sănătatea mediului și a populației. Aștept ca tot mai multe facultăți/grupuri academice de excelență ale UBB să propună astfel de proiecte de anvergură concentrate în Platforma InfoBioNano4Health”.

Anunțuri FSIM

Evenimente recente

 • CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU”

  CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU”

  CONCURSUL “MARCIAN BLEAHU” – concurs de proiecte pe teme mediu Concursul de proiecte pe teme de mediu “Marcian Bleahu” se adresează în principal elevilor de liceu din clasele a XI-a şi a XII-a,  dar şi elevilor din clasele a IX-a …
 • NOAPTEA CERCETĂTORILOR

  NOAPTEA CERCETĂTORILOR

  Program Noaptea Cercetatorilor, UBB FSIM, 27.11.2020 DOING RESEARCH AT MIDNIGHT IN ROMANIA La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentul, finanțat prin proiectul H2020-MSCA-NIGHT-2020/DoReMi-RO, GA no. 954638, …
 • INFO COVID 19

  INFO COVID 19

  Pentru a preveni răspândirea coronavirusul SARS-CoV-2, Universitatea noastră și autoritățile naționale au luat o serie de măsuri de care vă rugăm să țineți cont. Vă asigurăm că siguranța studenților și a angajaților Universității este prioritară și, în funcție de evoluția …