Timp de un an am dezvoltat noi modele de analizoare de calitatea aerului și am îmbunătățit senzorul de sevă din monitorul de sănătate al copacilor. Munca noastră face parte din proiectul SDGs in STEM Education, ultimul proiect al Science on Stage Europe.
Valorile mărimilor fizice măsurate pot fi vizualizate în timp real pe site-ul https://infonature.ro/ și în același timp sunt memorate pe un server.
Analizăm următorii poluanți: particulele în suspensie (PM10, PM2.5), monoxidul de carbon (CO), bioxidul de carbon (CO2), bioxidul de azot ( NO2 ), ozonul (O3), dioxidul de sulf (SO2), compuși organici volatili (TVOC) și formaldehida (CH2O). Sursele pentru aceste substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane. Condițiile atmosferice influențează foarte mult distribuția substanțelor chimice în atmosferă. De aceea măsurăm și umiditatea și temperatura aerului.
Vom prezenta două analizoare de calitate a aerului CaeliBox 2 și CaeliBox 3.
Un ajutor în activitatea de limitare a poluării sunt pădurile, spațiile verzi. Copacii contribuie la eliminarea poluanților aerieni, absorb CO2, principalul factor al schimbărilor climatice și eliberează cantități mari de oxigen.
Pentru evaluarea stării de sănătate a copacilor din parcuri sau păduri am dezvoltat dispozitivul FOREST READER, care monitorizează, prin măsurarea și înregistrarea în timp real, următorii parametri de mediu din locul ales: concentrația CO2 și TVOC, temperatura, umiditatea și presiunea aerului, umiditatea solului din jurul copacului și intensitatea luminoasă. Analizorul dispune și de un senzor de sevă original, care indică dacă arborele trăiește sau nu.