Eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei

Eveniment dedicat Zilei Mondiale a Apei

26/03/2024

Catedra UNESCO a Universității Babeș-Bolyai „Dezvoltare Durabilă și Schimbări Climatice”, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, și Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă au organizat în data de 26 martie 2024, evenimentul international „WATER – We are teenagers entrusted with this resource/APA – Suntem adolescenți cărora li se încredințează această resursă” dedicat Zilei Mondiale a Apei.

La eveniment au participat elevi și profesori din școli de pe Clisura Dunării, membre ale Rețelei de Școli Asociate UNESCO (ASPnet) (Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” și Școala Gimnazială Coronini”), mentorate de Catedra UBB și școlile din Serbia, ŎS ”Ratko Mitrović” din Čačak și ŎS ”Veljko Dugošević” din Branič (Golubac).

În cadrul evenimentului, Conf. dr. ing. Nicoleta Brișan, co-chair al Catedrei UBB UNESCO, și lector dr. Carmen Roba au prezentat participanților aspecte privind „Apa în viața noastră. De ce și cum să o protejăm?”, ateliere educative „Lecția de apă. Care este amprenta mea de apă” și experimente distractiv-educative „Apa în chimia distractivă”. Activitățile s-au desfășurat la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă în intervalul 9:00 – 12:00.

Tot în cadrul evenimentului, participanții, elevi și profesori din România și Serbia, au vizitat și Caravana ECOTIC, amplasată pe Platou Faleza Dunării Moldova Nouă în cadrul Campaniei UBB-Ecotic „ Stația de Reciclare Clisura Dunării!” (26-29 martie 2024). Prin intermediul acestui muzeu mobil al deșeurilor de echipamente electrice și electronice, elevii au aflat detalii despre problematica acestor deșeuri și importanța colectării selective a lor.

Evenimentul, prin conținutul său, a transmis valori și aspecte relevante din domenii prioritare de interes ale UNESCO privind educația fără frontiere pentru dezvoltare durabilă, evidențiind totodată și buna colaborare a tărilor vecine, România și Serbia, în domeniul educational.