Practică profesională în instituții europene

Practică profesională în instituții europene

În perioada 11-15 februarie 2024 a avut loc la Bruxelles a X-a ediție a Practicii profesionale în instituții europene, cu participarea 10 studenți de la facultatea noastră, alături de alți 30 de studenți de la Universitatea din București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Ecologică din București și Universitatea Ovidius din Constanța.

Activitatea practică a fost susținută financiar de către Parlamentul European prin Unitatea Vizite și Seminarii, în calitate de grup multiplicator de opinie europeană.

Această experiență a permis studenților să înțeleagă modul de funcționare al instituțiilor europene direct de la funcționarii europeni din Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, Comitetul European al Regiunilor și Comitetul European Economic și Social. Mai mult, studenții au intrat în atmosfera frământărilor cu care se confruntă Șantierul european, mai ales din perspectiva implementării Pactului ecologic european. Managementul carierei și posibilitatea de aplica pentru stagii la instituțiile europene a fost un subiect foarte mult discutat în cadrul practicii, atât cu reprezentanții instituțiilor europene, cât și cu colegii care au avut șansa să beneficieze de aceste oportunități.

În afara programului din instituțiile europene, studenții au vizitat expozițiile interactive Parlamentarium (un mod interactiv de acces în secretele modului de funcționare al Parlamentului European) și Casa Europa (o incursiune fascinantă în istoria recentă a Uniunii Europene), Muzeul Regal de Istorie Naturală (o colecție unică de paleontologie, mineralogie, antropologie, biologie animală și ecologie urbană) și Stația de epurare din Bruxelles (unul dintre cele mai avansate sisteme de epurare promovate la nivelul unui oraș mare).

Au fost realizate incursiuni pentru înțelegerea diferitelor aspecte relevante pentru ecologia urbană a orașelor Bruxelles (infrastructura verde-albastră, modul de gestionare al deșeurilor și apelor uzate, managementul patrimoniului natural, controlul calității aerului) și Brugge (în special, gestionarea resurselor de apă și a elementelor de patrimoniu).

Workshop-urile realizate înainte, în timpul și după această experiență au reprezentat un spațiu extraordinar de împărtășire a gândurilor studenților în legătură cu Uniunea Europeană și cu viitorul lor.

Studenții au fost coordonați de prof.univ.dr. Cristian Iojă, prof.univ.dr. Vasile Popa și lect.univ.dr. Andreea Niță (Universitatea din București, Facultatea de Geografie), dr. Andrei Radovici (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) și lect.univ.dr. Mirela Paraschiv (Universitatea Ovidius din Constanța).