ReCoN-nect Community Talk #6 Cluj-Napoca
Țesutul urban al oricărui oraș păstrează ca mărturii ale unor timpuri trecute, imobile de locuit, spații industriale, depozite etc., scuaruri, parcuri, terenuri virane, platforme de descărcare etc. În spatele prezenței lor, dezagreabile ochiului uman de cele mai multe ori, se ascunde un imens potențial de regenerare a lor, de reutilizare în folosul comunității locale. Aceste spații, fie ele indoor sau outdoor, reprezintă de fapt resurse, existente dar nevalorificate actual. De ce să nu încercăm să utilizăm eficient aceste resurse în contextul unei dezvoltări urbane durabile pentru că, fie ea și temporară, această utilizare a unor astfel de spații inerte poate retrezi orașul, dând viață inițiativelor comunitare și răspunzând totodată nevoilor acestora.
Și primul pas înspre o astfel de inițiativă este de a identifica și a mapa acele spații pentru ca mai apoi, până la instaurarea unei noi funcțiuni a lor, cu intervenții minore, să poată fi utilizate temporar de comunitatea locală.
O plimbare urbană ghidată, cu explicații și discuții va fi provocarea activității în care vom înțelege mai bine importanța regenerării urbane.