pH-ul produselor consumate zilnic și importanța lui
Aciditatea este unul dintre cei mai periculoşi inamici ai sănătăţii noastre, deoarece un mediu acid favorizează formarea și dezvoltarea fungilor, bacteriilor și celulelor canceroase. Toate aceste neplăceri pot fi prevenite prin consumul de alimente cu un pH bazic; ideal ar fi ca 80% din hrana consumată să fie alcalină (pH bazic).
În cadrul activității, dedicată atât profesorilor cât și elevilor, vor fi abordate aspecte teoretice legate de noțiunea de pH, acizi și baze și valoarea pH-ului într-un organism sănătos. Participanții vor primi informații despre valoarea pH-lui diferitelor alimente consumate în mod frecvent.
Vor fi prezentate apoi, principalele modalități prin care se poate determina valoarea pH-ului (cu soluții de indicatori acido-bazici, cu hârtie de pH sau cu pH-metrul), iar practic vor fi făcute demonstrativ determinări ale pH-ului pentru diferite legume și fructe. Participanții vor conștientiza cum poate fi reglată balanța de pH din organism prin consumul unor anumite specii de legume și fructe. Metode de măsurare a pH-ului pot fi aplicate și acasă iar activitatea în sine poate constitui pentru profesori un exemplu de activitate learning by doing care poate fi realizată cu succes la ore de chimie, biologie, educație pentru sănătate etc.
Pe baza informațiilor oferite anterior, se va derula un joc interactiv, care constă în afișarea unui set de produse alimentare, iar participanții își vor alege produsul preferat și îl vor introduce în coșul cu produse acide sau în cel cu produse alcaline.
Așadar, vă așteptăm la o activitate interactivă, atractivă și extrem de utilă pentru sănătate!