Monitorizarea calității aerului din interiorul clădirilor

Monitorizarea calității aerului din interiorul clădirilor

Ştiați că? 

  • Radonul este cel mai nociv poluant natural din aerul interior
  • Radonul este un gaz radioactiv natural, generat continuu din sol și materialele de construcții și se acumulează în spațiile închise
  • Radonul reprezintă al doilea factor de risc în apariţia cancerului pulmonar, după fumat

Radonul reprezintă un factor de risc asupra sănătăţii elevilor şi profesorilor!

În 20% dintre școlile și grădinițele investigate, concentraţia de radon a depăşit valoarea limită permisă de legislația românească și europeană de 300 Bq/m3, conform măsurătorilor efectuate de Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC)  al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului (FŞIM) de la Universitatea Babeş-Bolyai din  Cluj-Napoca!

Tot ce trebuie să faci este: să participi la evenimentul nostru şi să înveţi despre importanţa aerului sănătos în clădirile în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea! 

Te invităm să te familiarizezi cu studiul radonului şi a calităţii aerului interior, cu metodele şi instrumentele de măsurare care ne dau rezultate de încredere, precum şi cu soluţiile care se pot aplica pentru a respira un aer sănătos, ca urmare a proiectelor noastre de cercetare.

Mai mult decât atât, vino în piaţă şi vei avea ocazia să testezi sistemul inteligent de monitorizare a calităţii aerului interior, dezvoltat la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ca urmare a unei cercetări ştiinţifice în cadrul proiectului SMART_RAD_EN (www.smartradon.ro). 

 Prototipul inovativ ICA – SmartRadon reprezintă un sistem inteligent integrat pentru monitorizarea calităţii aerului interior (radon, CO2, CO, VOC, temperatură, presiune, umiditate) cu transmitere la distanţă a datelor, care a fost brevetat, testat, validat, certificat naţional şi internaţional.  

Dispozitivul realizează în timp real o „radiografie” completă a principalilor poluanţi ai aerului din interiorul clădirilor şi poate controla sistemul de remediere implementat pentru optimizarea calităţii aerului interior.  

Sistemul prototip ICA SmartRadon a fost premiat cu MEDALIE DE AUR la Salonul INVENTICA 2021 IAȘI şi a primit PREMIUL Smart Health Smart Living la Gala Smart City Industry Awards 2019!

Mai multe detalii despre protitip: https://news.ubbcluj.ro/ubb-lanseaza-pe-piata-un-aparat-care-masoara-calitatea-aerului-si-eficienta-energetica-a-cladirilor-cu-implicatii-pentru-sanatate/ 

Mai multe detalii despre noi şi activitatea din Laboratorul de încercări radon „Constantin Cosma” (LiRaCC):

https://radon.enviro.ubbcluj.ro/ro/acasa/