Titlul proiectului: Angajament pentru dezvoltarea responsabilă a produselor și practicilor de înlocuire a cărnii: compararea multidimensională a barierelor și oportunităților din țările europene (Acronim: ComMEATted) (Committed to the Responsible development of meat replacement products and practices: comparing Multidimensional barriers and potentials in European countries)
Programul de finanțare: European Joint Programming Initiative “A Healthy Diet for a Healthy Life” (JPI HDHL), Joint Transnational Research Proposals, New food resources and technologies to improve public health and food security (FOODRETEC).
Proiectul este finanțat printr-un grant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitizării, CNCS/CCCDI-UEFISCDI, număr proiect ERANET-JPI-HDHL-ComMEATted, în cadrul PNCDI IV.
Perioda de desfășurare: 01/03/2024-01/03/2027 (perioada finanțată de UEFISCDI este 01/03/2024-31/12/2026)
Website: https://dcs.univ-nantes.fr/en/scientific-research/commeatted-project-scientific-research
DESCRIERE:
Obiectivul proiectului este să faciliteze dezvoltarea responsabilă a proteinelor alternative (pe bază de insecte, pe bază de plante și carne sintetică) în Europa, contribuind la crearea unui sistem alimentar sustenabil, diversificat și inovator, care implică multiple părți interesate. Proiectul își propune să răspundă la o întrebare-cheie: Care sunt factorii determinanți care influențează consumatorii și alte părți interesate din Europa să adopte diete care includ proteine alternative, cum ar fi carnea sintetică, produse proteice vegetale și pe bază de insecte?
Acoperind cinci contexte naționale diferite – Austria, Franța, Irlanda, Norvegia și România – proiectul cercetează o serie de aspecte privind tranziția durabilă către producția, distribuția și consumul responsabil de înlocuitori de carne. Obiceiurile alimentare tradiționale și normele culturale variază foarte mult în Europa, creând un peisaj complex pentru introducerea de proteine alternative. Proiectul propune, așadar, o abordare inovatoare, care integrează o gamă largă de factori contextuali, incluzând aspecte sociale, culturale, legislative, economice, dar și considerente psihologice, etice și ideologice. Această perspectivă holistică permite o înțelegere profundă și nuanțată a problemelor abordate, asigurând o soluție adaptată complexității acestora. ComMEATted urmărește implicarea activă a unui panel variat de părți interesate pe tot parcursul procesului de cercetare, de la consumatori, decidenți politici, ONG-uri, până la reprezentanți ai industriei și mass-media. Această abordare colaborativă pentru crearea de cunoștințe oferă perspective valoroase în ceea ce privește provocările și oportunitățile asociate cu tranziția către proteine alternative.
Rezulatatele estimate: 1) O mai bună înțelegere a stimulentelor și a obstacolelor în cele cinci țări (Austria, Franța, Irlanda, Norvegia și România) în ceea ce privește tranziția către produsele care înlocuiesc carnea; 2) Generarea de cunoaștere privind valorile, actorii, discursurile, argumentele aduse în favoarea și împotriva tranziției alimentare spre produse care înlocuiesc carnea în fiecare context național, dar și la nivel european; 3) Generarea unei valori adăugate prin colaborarea transnațională între cele cinci țări și experții din diverse domenii – precum marketing, geografie, știința mediului, agricultură, filosofie, psihologie, drept, antropologie, sociologie și nutriție – cu scopul de a armoniza legislația, facilita partajarea datelor și dezvolta concepte inovatoare în domeniul alimentelor alternative.
Denumire etapa (01.03.2024-31.12.2024):
Identificarea părților interesate care vor participa la cercetarea calitativă și analiza documentelor relevante.
Activitate: Identificarea părților interesate care vor participa la cercetarea calitativă și analiza documentelor relevante.
Rezultate etapă:
- O bază de date cu părțile interesate din domenii precum: lanțul alimentar, cercetători, media etc (realizat 100%).
- Sinteză a literaturii științifice privind sursele alterantive de proteine (realizat 100%);
- Sinteză a actelor normative cu incidență asupra surselor alterantive de proteine (realizat 100%);
- Interviuri cu părțile interesate (realizat 100%);
- Un set de informații legate de sursele alternative de proteine diseminate către publicul larg (realizat 100%).
Echipa proiectului:
Conf dr. hab. Ruxandra Malina Petrescu-Mag, director proiect
Dr. Ioana Pistea, membru-cercetător
Lector dr. Kinga-Olga Reti, membru-cercetător
Prof dr. hab. Dacinia Crina Petrescu, membru-cercetător
Camelia Gînscă, membru-tehnician
Lector dr. Lucian Cuibus, membru-cercetător