Ziua cercetătorului din România! În cadrul proiectului ”The Green Deal – Research Communication to Communities”, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului lansează o activitate de tip Citizen Science pentru determinarea calității apei de băut din surse alternative (fântâni și izvoare).
Calitatea apei livrată prin sistemele de distribuție este atent monitorizată de autorități, însă în cazul izvoarelor și fântânilor private, adesea, cei care folosesc apa, proprietarii, cunosc puține detalii despre calitatea acestora. Calitatea apei pe care o consumăm este esențială pentru sănătatea organismului nostru și poate varia considerabil în funcție de sursă.
Activitatea propusă publicului larg, în cadrul proiectului ReCoN-nect – The Green Deal – Research Communication to Communities urmărește investigarea, prin aportul și implicarea populației, a calității apei în 600 de surse alternative folosite pentru apă de băut (fântâni private și izvoare), localizate în județele Cluj și Bistrița-Năsăud. În acest scop, cu ajutorul unor kit-uri, vor fi măsurați 10 parametri de calitate ai apei și anume: pH, alcalinitate, clor, duritate totală, fier, nitrați, nitriți, cupru, plumb și fluoruri. Cele 300 de kit-uri disponibile în acest scop, fiecare permițând analiza a două probe de apă, vor fi puse la dispoziție celor interesați, în mod gratuit.
La final datele transmise de cetățeni vor fi prelucrate de către cercetătorii FSIM și ICPE și va avea loc o o discuție/dezbatere online privind rezultatele obținute, interpretarea lor, precum și importanța cercetării calității apei pentru sănătate, la care vor fi invitați atât participanții cât și și toți cei interesați.
Detalii privind modul de organizare, prelevarea, analiza și trimiterea datelor
- Cei interesați să participe în acest studiu, care au posibilitatea prelevării a două probe de apă folosită pentru consum, din fântână sau izvor (NU DE LA REȚEA DE DISTRIBUȚIE PUBLICĂ!), se vor înregistra electronic, în perioada 22.11. 2021 – 25.01. 2022, prin formularul de înscriere
- În perioada 22.11. 2021 – 25.01. 2022 cei înscriși vor ridica kit-ul necesar analizei de la:
- Cluj-Napoca, str. Fântânele nr. 30, sala A.0.8, interval orar 09:00 – 15:00 în zilele lucrătoare
- sediul ICPE (Bistrița, str. Parcului, nr. 7, Secretariat, interval orar 09:00 – 15:00 în zilele lucrătoare
- Se vor preleva probele de apă din cele două surse identificate, realizându-se totodată și câte o fotografie cu fiecare sursă
- Cu ajutorul Google Map vor fi luate coordonatele la cele două puncte
- Deschideti Google Maps, dati click pe locația exactă a sursei de apă – izvor, fântână. Un pin point va marca pozitia indicată. Copiați și salvați adresa web din taskbar. Linkul va avea forma https://www.google.ro/maps/@46.7736014,23.6081595,17z (Mai multe detalii în formularul de trimitere rezultate)
- După prelevarea probelor de apă se va realiza determinarea celor 10 parametri, din fiecare probă, utilizând benzile din kit-ul primit (Mai multe detalii în tutorial și instrucțiunile de pe kit)
- Se va realiza o fotografie cu cele 2 benzi ale kit-ului care au fost utilizate, poziționate în prealabil deasupra paletei de culori conform recomandării din tutorial
- Se vor citi și nota concentrațiile celor 10 parametri aferenți ambelor probe.
- Rezultatele studiul vor fi trimise până în 28.01.2022 prin formularul de trimitere rezultate.
- Datele vor fi preluate, prelucrate și interpretate de cercetătorii FȘIM și ICPE, realizându-se o hartă a surselor de apă analizate cu parametri de calitate ai acestora.
- Rezultatele obținute vor fi diseminate în cadrul unei întâlniri online organizată și comunicată ulterior, la care vor fi invitați toți participanții și cei interesați.
Informații suplimentare por fi solicitate la adresa de email: nicoleta.brisan@ubbcluj.ro.