ȘCOALA DE VARĂ EUXINUS

ȘCOALA DE VARĂ EUXINUS

09/09/2024 - 14/09/2024

ȘCOALA DE VARĂ

EVALUAREA CALITĂȚII MEDIULUI MARIN ȘI COSTAL AL MĂRII NEGRE

Organizatori:

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI CLUJ-NAPOCA – Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (UBB-FȘIM) în parteneriat cu INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU GEOLOGIE ȘI GEOECOLOGIE MARINĂ (GeoEcoMar)

Perioada de desfășurare: 09-14 septembrie 2024

Locul de desfășurare: Constanța (județul Constanța)

Grup țintă:

  • studenți nivel licență și masterat ai Facultății de Știința și Ingineria Mediului și  ai altor specializări din Universitatea Babeș-Bolyai interesați de tematica abordată

 

Obiective:

  1. Creșterea motivației studenților față de cariera aleasă, prin implicarea într-o cercetare inovativă, interdisciplinară, desfășurată într-un cadru nonformal și dobândirea de competențe profesionale practice, specifice investigațiilor de teren în domenii vizate de Strategia națională pe termen lung privind schimbările climatice.
  2. Implicarea UBB în proiecte ce vizează fluviul Marea Neagră, în vederea aderării la infrastructura de cercetare DANUBIUS-RI.

Descriere

Școala de vară EUXINUS,  reprezintă cea de-a treia ediție  a unei inițiative a Facultății de Știința și Ingineria Mediului demarată în 2022, prin susținerea financiară a Ministerului Educației, în contextul activităților extracurriculare finanțate în baza Ordinului  3111/2018 din 29 ianuarie 2018 și a Normelor metodologice privind alocarea de fonduri de la bugetul de stat instituțiilor de învățământ superior de stat pentru organizarea și desfășurarea activităților extracurriculare (2022). Partenerul în acest demers este GeoEcoMar, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, un pol de excelență națională în cercetare și consultanță în domeniul geologiei, geofizicii și geoecologiei marine, costiere, fluviale și lacustre, cu o cercetare de vârf asupra interacțiunilor complexe ale macrosistemului fluviu Dunăre – Deltă – Marea Neagră,.

Conceptul școlii este acela de a oferi studenților un program complex, cu o componentă teoretică și una practică care, în această a treia ediție, va aborda aspecte importante legate de Marea Neagră și zona costieră.

Pentru prima dată, conceptul de pregătire non-formală a fost aplicat în cadrul Școlii de vară Coronini, desfășurată la Stațiunea Științifică UBB – Danubius (Coronini, județul Caraș-Severin), în perioada 09-14 mai 2022 care a avut ca tematică ”Evaluarea calității și managmentul resurselor de apă în anumite sectoare reprezentative ale fluviului Dunărea” (https://enviro.ubbcluj.ro/scoala-de-vara-evaluarea-calitatii-si-managmentul-resurselor-de-apa-in-anumite-sectoare-reprezentative-ale-fluviului-dunarea/).

Ulterior, urmând macrosisitemul fluviu Dunăre  – Deltă – Marea Neagră, ediția a doua a Școlii de vară, denumită DANUBIUS s-a desfășurat la Sulina, în Delta Dunării unde resursele de apă stau la baza valorii pe care această zonă o reprezintă (https://enviro.ubbcluj.ro/scoala-de-vara-danubius/).

În acest an, abordarea țintește evaluarea calității mediului marin și costal al Mării Negre, influențat în mare măsură de presiunea antropică.

Marea Neagră și ecosistemele din zona de litorală sunt supuse an de an la modificări semnificative. Activitățile antropice, precum și manifestările hazardurilor naturale (precum cele petrecute în ultimele săptămâni pe litoralul românesc) produc un impact asupra mediului costier, care tinde să devină ireversibil în multe situații. Această presiune se exercită prin poluare, eutrofizare, suprapescuit, periclitarea speciilor rare, reducerea biodiversității, introducerea de specii noi, invasive, alterarea structurii și funcționării regiunilor umede din jurul mării, degradarea țărmurilor, alterarea esteticii peisajelor etc. Astfel, este nevoie de un management coerent al zonei de coastă, care să permită soluționarea problemelor prezente și viitoare ale acesteia, pentru asigurarea unui echilibru durabil între dezvoltarea economică și calitatea mediului.

În cadrul Școlii de vară EUXINUS, vor fi discutate și totodate identificate în teren aspecte privind: zona costieră a României, procese sedimentare în zona costieră, intervenții antropice și dezechilibre în zona costieră, inginerie costieră – metode de protecție, refacere a plajelor, ecosisteme caracteristice zonei costiere și șelfului românesc, ecologie – calitatea mediului, microplastice și metale grele în mediul marin, cercetare integrată și soluții sustenabile pentru protecția și restaurarea ecosistemelor din bazinul inferior al Dunării – zona costieră a Mării Negre, modernizarea infrastructurii de cercetare marina EMSO-EUXINUS, infrastructura paneuropeană Danubius-RI etc.

Prin programul Școlii de Vară „ Evaluarea calității mediului marin și costal al Mării Negre”, studenților le va fi prezentat contextul înțelegerii integrate a funcționării zonei costiere a Mării Negre, a ecosistemelor sale și a provocărilor privind managementul durabil al acestei zone, fiind conectați la cercetări avansate privind Marea Neagră și zona sa costieră.

Activitățile teoretice se vor derula la sediul GeoEcoMar din Constanța, iar cele practice, atât în laboratoarele institutului cât și în teren (zona de țărm). Cu prilejul deplasării de-alungul litoralului românesc, vor fi abordate și discutate realitățile și provocările viitoare ale acestei  zone.

Programul Școlii de vară EUXINUS

Coordonator Școală de Vară,

Conf. dr. ing. Nicoleta BRIȘAN

email: nicoleta.brisan@ubbcluj.ro